2010. január 11., hétfő

Gyászos nap

A magyar történelem tele van gyászos napokkal. Olyanokkal, mint a mai is. 1919-ben, január 11-én csatolták Erdélyt Romániához (vagy humorosan: Romániát Erdélyhez csatolták), és ideiglenes köztársasági elnökké választották Károlyi Mihályt, ezt a kommunistákkal lepaktáló jellemtelen embert. Unokatestvére, az író Bánffy Miklós úgy jellemezte, hogy gyenge, gyáva és beteges ember volt Károlyi. Hogyha feszült helyzetbe került, sírva fakadt. Hasonlóképpen, mint Kun Béla. Ők voltak a magyar történelem kisiklatói. Vagyis ők is azok közé tartoztak, akik készakarva ártottak a magyarságnak, Magyarországnak. És ez nem bocsátható meg.

2010. január 3., vasárnap

A derék katona

Hašek 87 éve, 1923. január 3-án, hirtelen meghalt. Temetésén kevesen jelentek meg, hiszen már kétszer azelőtt saját halálhírét keltette, és barátai azt gondolták, akkor is viccelődik. Nem viccelt. Egész rendesen meghalt. A haláláról saját maga által keltett beugrató hír visszaütött rá. Nem lehet már tudni, hogy gondolt-e erre, de én azt hiszem, egy józan pillanatában ezt is figyelembe vette. Hogy halálában aztán jót nevethessen a csodálkozókon...



2010. január 1., péntek

Újra az Avatárról

A filmet sikerült megnézni, csalódást nem okozott. Márcsak többféle szempontból sem. Technikailag tényleg nagy újítás, és úgy tűnik, egy másik filmes korszak kezdődik. De erről mesélnek a hozzáértők.
A filmnek többrétű üzenete van. Ez az erőssége. A banális klisék ellenére - amelyek szerencsére olyan nagy számban nem fordultak elő - Cameron jól teljesített. Egy újabb jó pontot beírhat magának.
Milyen üzenetek vannak elrejtve a filmben? A film készítője/készítői először is talán azt üzenik a világnak, hogy mi, amerikaiak, nagy demokraták, minden külsőség ellenére egy kemény, militarista szuperhatalom vagyunk. Ha üzletről van szó, akkor nem rettenünk vissza semmitől (mást persze folyamatosan kritizálunk). Cameron már az Aliens-ben is kiemelte a cégek és a hadsereg összefonódását
A navyk megtámadása, kiűzése és lemészárlási kísérlete egy az egyben az indiánok kiirtására utal vissza. A főszereplő, Sully, egy alkalommal megjegyzi mintegy maga elé: "Mit tudunk mi adni nekik? Sört?"
A filmben élőlények természetes és misztikus egysége, együtt-lélegzése áll szemben egy olyan csúcstechnikával, amely arra törekszik, hogy durva érdekek szolgálatában mindent elpusztítson, ami az útjába kerül. A navyk ideiglenesen győzedelmeskednek a korszerű technikán és a durva zsoldosokon, de a fenyegetés megmarad. A fenyegetés mindig marad, hogy az ember tönkretesz mindent, ami szép a teremtett világban.

Gyuri bá

Soros György, mint filantróp és a nyílt társadalom támogatója - ezt próbálja elhitetni a baller oldal. Jobboldalon pedig a háttérhatalom fő...