2010. január 1., péntek

Újra az Avatárról

A filmet sikerült megnézni, csalódást nem okozott. Márcsak többféle szempontból sem. Technikailag tényleg nagy újítás, és úgy tűnik, egy másik filmes korszak kezdődik. De erről mesélnek a hozzáértők.
A filmnek többrétű üzenete van. Ez az erőssége. A banális klisék ellenére - amelyek szerencsére olyan nagy számban nem fordultak elő - Cameron jól teljesített. Egy újabb jó pontot beírhat magának.
Milyen üzenetek vannak elrejtve a filmben? A film készítője/készítői először is talán azt üzenik a világnak, hogy mi, amerikaiak, nagy demokraták, minden külsőség ellenére egy kemény, militarista szuperhatalom vagyunk. Ha üzletről van szó, akkor nem rettenünk vissza semmitől (mást persze folyamatosan kritizálunk). Cameron már az Aliens-ben is kiemelte a cégek és a hadsereg összefonódását
A navyk megtámadása, kiűzése és lemészárlási kísérlete egy az egyben az indiánok kiirtására utal vissza. A főszereplő, Sully, egy alkalommal megjegyzi mintegy maga elé: "Mit tudunk mi adni nekik? Sört?"
A filmben élőlények természetes és misztikus egysége, együtt-lélegzése áll szemben egy olyan csúcstechnikával, amely arra törekszik, hogy durva érdekek szolgálatában mindent elpusztítson, ami az útjába kerül. A navyk ideiglenesen győzedelmeskednek a korszerű technikán és a durva zsoldosokon, de a fenyegetés megmarad. A fenyegetés mindig marad, hogy az ember tönkretesz mindent, ami szép a teremtett világban.

Nincsenek megjegyzések:

Gyuri bá

Soros György, mint filantróp és a nyílt társadalom támogatója - ezt próbálja elhitetni a baller oldal. Jobboldalon pedig a háttérhatalom fő...