2008. május 4., vasárnap

Katyn

Szombaton, május 3-án este vetítette a Duna Tv Andrej Wajda 2007-es filmjét. A 81 éves rendező személyes témát dolgozott fel: édesapját is a bolsevikok gyilkolták meg.
A Katyn nagyon kemény film. Nincs benne semmi fölösleges sallang és nem érzelgős közhelyekből áll össze, mint A zongorista címet viselő rémség.
Emberi sorsokból felépített opus. Emberek életéről van szó benne, akik közösséget alkotnak. Igazi közösséget, nem gittegyletet. És a legfontosabb: nem megalkuvók a szereplők. Igaz, hogy szélsőséges helyzetbe kerül mindegyikük, amiben nehéz dönteni. De nem választják a könnyű utat. Habár Wajda filmjében azok sincsenek egyértelműen elítélve, akik valamilyen módon engedményeket tesznek az aljas hatalomnak. Kivéve persze a lengyel kommunistákat, akik örök időre rendezkednek be. Akárcsak társaik az egész világon.
Persze, fanyalognak már a filmen. Nem tesz eleget esztétikai igényeiknek?! Hmmm... esztétika. Az osztályharcos lukácsi hablaty. Annak nem lehet megfelelni. De nem is kell.

Nincsenek megjegyzések:

Gyuri bá

Soros György, mint filantróp és a nyílt társadalom támogatója - ezt próbálja elhitetni a baller oldal. Jobboldalon pedig a háttérhatalom fő...